Ez itt egy gondolkodó és érző ember blogja.

Tisztázó

Válasz a kommentekre

Így praktikusabb...

2017. november 15. - Ra

Kedves Kommentelők!

A pletykás írásomra nagyon sokféle reakció érkezett, szeretnék ezekre egyszerre reagálni. Tegeződni fogok az egyszerűség kedvéért.

Először is, köszönöm a kommenteket, nagyon érdekes tapasztalat, hogy hányan, hányféleképpen értelmeznek egy írott szöveget.

Szeretném valahogy átadni Nektek, hogy éppen ez az a jelenség, amiről beszélek. Teljesen természetes, hogy egy ilyen írásra, amiben van indulat, van kritika, és van egyfajta furcsa szemszög, nem csak pozitív reakció érkezik. 

hup_hu.jpg

Azt is értem, hogy miért érezhetik néhányan sértve magukat. Mert amiket írok, azok bizony általános érvényűek, és ha valaki nem tartozik az említettek közé, vagy nem érzi magát odatartozónak, vagy egyáltalán nem tartja valósnak a leírtakat, akkor vérig sértődhet azon, amit írtam.

Megfigyeltem, hogy többen egyértelműen félreértettek, vagy nem olvasták el következetesen az írást. Mások rengeteg feltételezésre alapozva írnak rólam véleményt, van, aki olyan dolgot lát az írás mögé, ami nincs ott, és persze van olyan is, aki szimplán visszajelez valamit, amit nem tart igaznak.

Néhány konkrétum:

  1. Tankok. Ezt sokan írtátok. Saját szemmel láttam tankot szovjetekkel 8-9 évesen, ami azt jelenti, hogy 88-89-ben. De egyébként a ruszkik 90-ben vitték haza a cuccaikat innen. Link
  2. Jólét. Aki azt gondolja, hogy azért, mert tudom, mi a jólét, biztosan jólétben élek, rosszul következtet. A másik rossz következtetés az, hogy ha azt gondolom, hogy ma nem luxus valamilyen termék, ami korábban az volt, akkor nem látom a nyomort. A harmadik tévedés e kapcsán az, hogy ha én azt mondom, hogy fejlődött itt valami, akkor én a jelenlegi kormányt istenítem. Itt fontos látni, hogy én a tendenciáról beszélek. Arról, hogy fel sem fedezzük, mennyi minden változott azóta, hogy kijöttünk a vasfüggöny mögül. Amiket felsoroltam (fesztiválok, ruhák, autók, lakásfelszerelések, tömegközlekedés, stb) ennek a fejlődésnek és a hozzákapcsolódó jóllét fejlődésének a részei. Nyilván nem mindenki részesül belőle, sajnos. Pontosan tudom. De ez egy tendencia.
  3. Valaki félreértette az első felsorolás mondanivalóját. Azok a sorok idézetek olyan emberektől, akik a régi szép idők kapcsán ezeket találták mondani.
  4. Nem vagyok szűklátókörű (nagyon nem) nem vagyok fideszpropaganda által hülyített elvakult, nem vagyok demagóg marha :)

 

Viszont azért nem mennék bele az összes részletbe, mert nem ott van a kutya elásva. Ugyanis amit írtam, az egy vélemény, egy felfedezés, személyes tapasztalatok alapján. Mégis sokan minősítenek engem, és megállapítanak rólam olyan dolgokat, amiket ebből az írásból hitelesen nagyon nehéz megállapítani. Persze, nem is igazak. De elindult a szidalom, sárdobálás, igaz, még csak kicsiben, van, aki csak szarkazmussal él. Észrevettétek?

pinterest.jpg

Nem azt mondom, hogy egyszerű ez, de higgyétek el, hogy éppen az lenne az üzenete ennek az irományok hogy amit az emberekből tapasztalok, az ez. Nem lehet véleményt formálni, mert akkor fideszpropaganda, nem lehet civileket pártolni, mert akkor sorosbérenc.

ÉBRESZTŐ!

Ti is látjátok, hogy mi történik? Egymásnak ugrottunk azon nyomban, hogy valami felpiszkáló dologról volt szó. Senki nem kérdezi meg, hogy hogy értem ezt? Miért írok ilyeneket? Senki nem kíváncsi a másikra? Egyszerűbb hülyének titulálni vagy fideszesnek? Ne értsetek félre, nem okoz lelki sérülést ez a reakció, hanem elképesztő, mennyire ki vagyunk hegyezve. 

Azt szeretném inkább, ha kommunikálnánk egymással. Én nyilván nem haragszom, és ti se haragudjatok, senkit nem akartam megbántani. De van egy tapasztalásom, egy megélésem, bizonyos összefüggések az én életemben valósak és elég széles a látószögem ahhoz, hogy más területek összefüggéseit is észleljem. 

Kiváncsi vagyok mindenkinek a mondandójra, és szívesen veszem, ha valaki érvel, megmutat, rámutat, kérdez, érdeklődik, visszajelez.

De hagyjuk abba egymás minősítését (Te ilyen vagy olyan vagy) lekezelését, a szándékos nyílt vagy bújtatott arroganciát. Mert akkor tudunk majd beszélgetni, ha akarunk. Akkor nem leszünk a bármilyen propaganda hatása alatt, ha képesek leszünk így élni egymás mellett.

Egyébként meg nyilván ez egy blog, tehát mindenki bátran írjon amit és ahogy csak akar, de számomra éppen ez lenne a téma, hogy ne menjünk bele a híres netes "bármit írhatok, úgyse ismerjük egymást" tipusú randa veszekedésbe. Soha ne felejtsük el, hogy egy élő, érző ember ül a "vonal" másik végén. Nyilván nem kell tutujgatni, de megharapni sem.

Szerintem.

Mit szóltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9013278763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.