Ez itt egy gondolkodó és érző ember blogja.

Tisztázó

Mi lett a józan eszünkkel?

Avagy: a téves feltevések alapján tolerált szélsőségek

2017. szeptember 27. - Ra

Szép mondat.

Azon gondolkodtam, hogy hogy a fenében van jelen a világban ennyi hülyeség. Miért hagyjuk? Onnan a hirtelen kérdés, hogy eszembe ötlött, milyen nehéz együtt dolgozni, élni, zenélni olyan emberekkel, akik nem viselkednek átlátszóan, korrektül, vagy tele vannak hiedelmekkel. Ebből pedig az a gondolat származott, hogy milyen igazuk van azoknak, akik mondják, nem érdemes olyan partnerekkel együttműködni, akikkel nem érezzük magunkat egy szellemi szinten, mert nem tudunk majd együtt dolgozni. 

mi-hulyeseg-mi-nem-az-laar-andras-estje-original-80061_jegy_hu.jpg

Igenis, egy idő után egy bizonyos színvonal alatt nem akarunk már élni, zenélni, alkotni, dolgozni, beszélgetni. Ezt régen is hallottam, de öregek kiábrándult hozzáállásának tűnt. Hát nem az. Sőt, amikor ide eljutunk, úgy hiszem, akkor józanodtunk ki a kamaszkori, túlzott pozitivizmusból.

És ezzel semmi baj. Azzal viszont van baj, hogy így nagyon kevés lehetőség akad, mert ahogy mondani szokás kevés a "normális" ember. Persze mindenki ezt mondja, az is, aki maga sem "normális". Tehát mindenkinek lenne igénye egy minőségi határ megtartására az életében, akárhol is van ő jelenleg.

No, ennek kapcsán jutottam el odáig, hogy hogy is van ez? Mi ez a sok bugyutaság, mi az a színvonal, amit keresünk, hol jön képbe az intelligencia, a morál, a jellem, a szokások, a kultúra, és egyebek.

És éppen annál a pontnál kiáltottam fel magamban, amikor rájöttem, hogy hát az a bizonyos "bullshit" ami eddig mindenkinek a háza táján maradt, most gát nélkül terjed a neten, mint a fene, termelve, táplálva a bullshit-evőket a végtelenségig.

De íme egy másik példa: egyszer egy társaságbeli lány kikelt magából, mert szerinte már az ember nem tudja, hogy mit egyen, hol ezt mondják, hol azt, most akkor jó a kávé vagy nem jó a kávé...

Hiába mondtam, hogy egyrészt nézd meg, ki mondja, hogy jó, és ki, hogy nem jó, másrészt pedig nézd meg a kontextust, azaz: mikor, mire ajánlott, vagy mire nem ajánlott. Merthogy a kávé lehet, hogy jót tesz a keringésnek, ha valakinek amúgy alacsony a vérnyomása, és fáradékony, de nem tesz jót a gyomorgyulladásosoknak. Nem árt, ha megiszod, de előtte eszel rendesen, és vizet is iszol, és a C-vitamint is pótolod, de árt, ha mindezeket nem teszed. (Ezt csak példaképp írtam, nem jártam utána)

Az az érzésem, hogy ha valaki váltig állít valamit, majd egy kis beszélgetés után azt mondja, hogy nem lehet tudni, már, mi jó, mi nem jó, akkor én meg azt mondom, hogy nem szán elég időt a kutakodásra, és a megállapítását felszínesen hozza meg. Nem tudni nem olyan gáz, mint nem tudni, de azt hinni, hogy képben vagyunk.

psychiology_today.gif

Nem beszélve arról, ami tényleg benyomta a gombot, és ami a jelen írást is elindította útjára, hogyaszongya: "a szervezet tudja, mire van szüksége", és hogy "azt és akkor kell enni, amit megkívánunk, meg amikor, és akkor biztos, hogy nem lesz semmi baj." 

Erre szokás még azt is rálapátolni, hogy az állatok is ösztönből tudják, mi kell nekik, és működik! Tádám!

Én meg azt mondom, hogy ha ez így lenne, akkor nem kéne a kutyádat elvinni orvoshoz, mert összeevett minden hülyeséget, még a mérget is. És nem lennének elhízott emberek és kutyák sem. És megszűnne a Mcdonalds. És megszűnne a műanyag vanília-íz! De jó is lenne!

Tehát ez is egy bullshit.

És itt tértünk végre a lényegre:

Azt gondolom, hogy a legtöbb hiedelemnek van igazságalapja, és ahogy már a régiek is tudták, a jó hazugság ilyen. Miért? Mert így totál alkalmas az elme és az intuíció összezavarására.

Lásd, az összes kamudiéta, kamuhír, vallás és ezoterikus üzlet. Mind-mind ezen alapul. Ezért van az, hogy ha azt mondom egy elvakult hívőnek, hogy: "nézd, ez nem jó, nem igaz", akkor fel tud sorolni a DE szócska után ötszáz számára bizonyító erejű, ám a valóságban vagy nem létező, vagy pedig általános, és nem csupán erre az esetre érvényes, az általa imádott "termék, vagy hit" számlájára nem írható pozitív eredményt. Ez annyira zseniális!

Ilyenkor mindig fogom a fejem, és elképedek, hogy egyrészt mennyire furmányos agyak találták ki ezeket a hazugságokat, mégpedig körmönfont módon, hogy alig lehessen bizonyítani a valótlanságot, és hogy mennyire befolyásolhatóak az emberek a saját hamis biztonságérzetük által, amit ezek a "fogódzók" hazudnak számukra.

Pl: Ha nem hiszel, nem üdvözülsz. Ennyi. Ezáltal meg is van pecsételve az ügy. Ha nem hiszel, nem hat a gyógymód. Ha nem hiszel, akkor a jóslat miattad nem vált valóra, stb...felelősség áthárítása kipipálva. Csúcs... :)

Visszatérve tehát az intuitív evésre: Ezek szerint nem működik. Az viszont az működik, hogy az ember az intuícióját és a tudatosságát egyaránt használja, és oda-vissza ellenőrzi ezeken a szűrőkön a bekerülő információkat és a döntést így mérlegeli.

Ehhez viszont rettentő mód tájékozódni kell, nagyon fárasztó, nem is lehet teljesen pontosan mindent feltérképezni, ezért egyszerűbb nem tenni, és majdan bűnbako(ka)t kijelölni és ártatlannak vélni magunkat.

Sajnos ez a bizonyos hiedelmekkel kapcsolatos szélsőségesség megmutatkozik minden területen, és rózsaszín plüssmaci formájában ártatlankodik. Pedig semmivel nem jobb ez, és nem lágyabb ez a szélsőség, mint bármely másik. Mert téves, vagy szándékosan torzított feltevéseken alapul, és emiatt toleránssá teszi a nem gondolkodókat. Azaz: az xyz valami nevében olyan dolgokat is lehet (vagy kell) cselekedni, amit normális ember, normál körülmények között nem tesz. Ezért veszélyes ez!mi_carea_euro-civic_rom_n.jpg

Itt van példának a paleo, az elsavasodás elleni termékek, a (régen divat volt, most nem tudom) feng sui és a lakás ilyen-olyan energiái, az aura, a gyógyvizek agyba-főbe meggondolatlanul ivása, a gyógyszer-és oltásellenesség, a pszichológia és pszichiátria démonizálása, az ártó szellemek kiirtása a lakásból című szolgáltatás, és a többi.

bullshitbutton-main_getdigital.jpgÉs tudod, nem akarjuk egymást megbántani, ezért nem mondjuk még a közeli ismerősöknek sem, hogy: öö..izé, hát szerintem, ez úgy, ahogy van, hülyeség. hanem hagyjuk egymást benne a butulásban. Lehet, hogy nem kéne. Lehet, hogy meg kéne nyomni a gombot. Mindezt azért, mert minél előbb józanodik ki valaki, annál több esélye van, hogy nem ront el végérvényesen dolgokat az életében. És nem mellékesen másokéban.

Erről az jutott eszembe, hogy életemben először, amikor pár éve egy ADHD (figyelemzavar) vizsgálatot kértem magamnak a Balassa utcai Pszichiátrián, akkor egy nagyon kedves doktornő saját rendelőjében megláttam ezt a képet:

Megkérdeztem, lefényképezhetem-e, mert lenyűgöző, hogy van ilyen, és hogy ez itt van, épp a pszichiátrián. Mondta, hogy persze, és hogy igen, mert rengeteg olyan betegük van, akik ezekben a tévképzetekben élnek, és nagyon veszélyesnek tartja ezeket. Hmm.

img_0742.JPG

És megkockáztatom, hogy ezt lehet csinálni teljesen hétköznapi témákkal is, mondjuk valaki hisz a Zepter edényben, hogy csak abban egészséges a főzés az Aloe Verában, ami mindent gyógyít, a TeleShopos termékekben, amik mind csodálatosak, stb...ezek gyakorlatilag babonák, és ugyanolyan veszélyesek, mint bármely vallás, vagy eszme. Mert lehetőséget adnak rá, sőt, szándékosan előállítják a fanatizmust.

Úgy vélem, hogy akik megkérdezik, hogy mire ez a sok bölcsesség-osztogató pszichológiai képzés és előadás Magyarországon, az nem fogja fel, hogy micsoda fanatizálódás, elbutulás van jelen ma nálunk, és hogy ennek a következményei beláthatatlanok. Illetve annyiban beláthatóak, hogy ha sejtjük, hányféle téveszme van jelen, és hogy ez mennyire elszigeteli az embereket egymástól, és mennyire megöli a kommunikációt, a toleranciát, hogy az értékrendet teljesen megváltoztatja, vagy, hogy lehetetlenné teszi a megértést és empátiát, akkor érzékelhetjük, hogy ez önmagában is nagy baj. Hiszen épp ebből jövünk, ez volt pártíz-párszáz évvel ezelőtt.

Ehhez még hozzáfűzhetjük azt, hogy ha nem teszünk az ügyért valamit, akkor a következő generáció is ebben nő fel és így képtelenek lesznek más valóságot tudomásul venni, akkor láthatjuk: sokkalta nagyobb a baj, mint első blikkre. Ugyanis, ha ez így lesz, akkor sokkal kevesebben fognak kérdéseket feltenni. 

lawyers_in_portugal.jpgthe_sherrifs_office.jpg

Tehát nagyon is szükség van oktatásra, és örüljünk neki, hogy ilyen sok lehetőség van arra, hogy a tudomány szemüvegén keresztül nézzük a világot egy-egy előadás alkalmával, nem pedig valami oravecznórás álbölcsességen át.

Hajrá tudomány, fejlődni, tudni vágyás. És a "mindig tanul az ember" hozzáállás. Az informálódás, a józan ész. A hanyagság helyett az időráfordítás, felszínesség helyett az alaposság, a büszke "én ezt tudom és kész" helyett az alázatos igazságkeresés. Az elzárkózás helyett a kíváncsiság. A bizonytalan, de tűzzel-vassal való világnézet-védés helyett a bátor vállalása a biztos tudatlanságnak. Onnan lehet elindulni a fejlődés útján.

Éljen tehát a valóságtól való félelem helyett a valóságba kapaszkodás!

 Legközelebb arról is írok, hogy milyen lehetőségek vannak a kezünkben a tájékozódásra.

Képek: jegy.hu; psychiologytoday.com getdigital.com; quotemaster.com; Mişcarea Euro-Civică Română.com theserrifsoffice.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9412892800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.